fredag 31. oktober 2008

Hvem er jeg?



Inspirert av Torill laget jeg et kakediagram over hvem jeg er, og her ble resultatet. Ikke så veldig overraskende at jeg ble mest Finnmarking kanskje?
Jeg har aldri bodd i Nordland, men har flere aner derfra som var mer bofast enn de i Troms som innvandret fra Finland. Den ene fra Sogn og Fjordane gjør mye av seg, det kan jo være fordi hun fikk så fin farge.
Tallene er fra 60 aner, jeg mangler to pga Handelsbetjenten fra Hammerfest som jeg aldri har funnet, pøbel'n!
-

onsdag 29. oktober 2008

Hvordan går salget?

Ill.: Alex Chan

Vi er nå inne i den syvende uka med leilighetssalg og prisen har gått drastisk ned, men når det ikke kommer folk på visning hjelper ikke det (sukk).

Tror vi skal lese denne boka, ikke det at det vi har å selge er hva som helst, men det kan jo ikke skade å prøve noe nytt.



Vi flytter uansett neste fredag og har allerede fått pakket ned en hel del, og noe har vi kjørt til byen også. Vi har ganske mange ting og jeg vet ikke helt om vi har brukt for alt, men jeg vil nå ha det allikevel. Er man samler så er man samler :-)
-

mandag 27. oktober 2008

En kikk inn til Elizabeth



Øystein var en tur i London sist uke og da var han oppe i London Eye og kikket inn til dronningen. Han tok flere fine bilder som han skal få lov å publisere her, selv om jeg ikke fikk være med på tur.


lørdag 18. oktober 2008

Forut for sin tid

Kalla den änglamarken eller himlajorden om du vill
Jorden vi ärvde och lunden den gröna
Vildrosor och blåsippor och linblommor och kamomill
Låt dem få leva, de är ju så sköna

Låt barnen dansa som änglar kring lönn och alm
Leka "titt ut" mellan blommande grenar
Låt fåglar leva och sjunga för oss sin psalm
Låt fiskar simma kring bryggor och stenar

Sluta att utrota skogarnas alla djur
Låt örnen flyga, låt rådjuren löpa
Låt sista älven som brusar i vår natur
Brusa alltjämt mellan fjäril och gran och fur

Kalla den änglamarken eller himlajorden om du vill
Jorden vi ärvde och lunden den gröna
Vildrosor och blåsippor och linblommor och kamomill
Låt dem få leva, de är ju så sköna

Låt barnen dansa som änglar kring lönn och alm
Leka "titt ut" mellan blommande grenar
Låt fåglar leva och sjunga för oss sin psalm
Låt fiskar simma kring bryggor och stenar

Sluta att utrota skogarnas alla djur
Låt örnen flyga, låt rådjuren löpa
Låt sista älven som brusar i vår natur
Brusa alltjämt mellan fjäril och gran och fur

Kalla den änglamarken eller himlajorden om du vill
Jorden vi ärvde och lunden den gröna
Vildrosor och blåsippor och linblommor och kamomill
Låt dem få leva, de är ju så sköna

Evert Taube

Denne sangen hørte jeg på Nitimen i morges og da måtte jeg bare stoppe opp litt å tenke at ingen kan komme å si at vi ikke har fått advarsler.
-

onsdag 15. oktober 2008

Jungelboka

Rahsha, Mowgli, Akela og Baloo --- Bagheera kommer ut av "buret"

Anja og jeg hadde en fantastisk opplevelse i går kveld på Det norske Teatret. Jungelboka var så bra som alle kritikerne har sagt pluss litt til. Adil er selvfølgelig stjernen og veldig sjarmerende.

Alle kritikerne legger vekt på at dette er teater for ungdom, men jeg vil fokusere litt på de eldre skuespillerne også. Selvfølgelig er ungdommene kjempeflinke, danser og synger kjempefint og gjør ablegøyer så vi nesten ler oss i hjel, og jeg håper de er klar over hvor heldig de er som får utfolde seg på Norges største musikalscene.

Men altså noen av teatrets "gamle" skuespillere er også verdt å få med seg, Bernhard Ramstad som Akela er kraftfull, rettferdig og beskyttende overfor seg og sine. Elisabet Sand er Raksha som bestemmer at Mowgli skal være hennes ulvunge og er villig til å kjempe til siste slutt for at han skal overleve. Her må jeg nevne at det var en henvisning til den store russiske fimen Panserkrysseren Potemkin som kanskje ikke alle fikk med seg. Svein Roger Karlsen er Shera Kahn og har en vanskelig rolle, han er ikke helt troverdig hele tida, men skummel nok. Jon Eivind Gullord er Tabaqui og bedre sjakal har du aldri sett, men han må jo bli utrolig mett av en sånn forestilling, han eter hele tida. Hyggelig også at Geir Kvarme har en gjesteopptreden på det norske, ellers er vel han fast ansatt på Oslo Nye?, ubetalelig som Baloo. Lars Jacob Holm som Bagheera har jeg tidligere bare sett som prest i Which Witch, men her var han veldig god som panteren som kommer ut av buret.

Så når det er sagt får jeg bare nok en gang si at dette må alle oppleve selv, men ikke ta med unger under 11 år for det er litt voldsomt innimellom når tigeren og ulvene går til angrep, for ikke å snakke om når sjakalen eter.
-

tirsdag 14. oktober 2008

Totusen


I går feiret jeg et aldri så lite jubileum, nesten helt i det stille. Jeg var på SATS for 2000 gang!

Måtte jo fortelle det når de som sto i resepsjonen også har vært med nesten hele tiden. SATS Lillestrøm fyller 10 år 21.11. og jeg begynte der 2.1.99. De fant selvfølgelig frem litt stæsj til meg så jeg fikk da presang, tusen takk for det.

Det er morsomt å ha ført treningsdagbok gjennom alle disse årene, av den kan jeg lese hvilke timer jeg har vært på, når var det flyt/pilates kom på timeplanen og hvorfor har jeg sluttet med HøyPuls u/hopp? Jo, Kristin sluttet som instruktør og har aldri blitt erstattet av noen bedre. Hvorfor sluttet jeg med StepStyrke, Tone sluttet jo ikke, nei der står det at det begynte å bli for tøfft for hoftene med stepp.

Sånn kan jeg holde på, men jeg har jo ikke pensjonert ennå så det får vente. Nå for tiden er det mest sykkel fordi det er det greieste når fokus er annet sted, det er bare å trå i vei liksom.

-

søndag 12. oktober 2008

Another perfect day!

Det ser kanskje ikke så fint ut, men det var 13 grader og nesten ikke vind, København i høstmodus ønsker oss velkommen tidlig lørdags morgen.

På Kaffeplantasjen & Vin fikk vi morgenmad som smakte nydelig og gjorde oss klar for dagens prosjekt:

Historisk byvandring i Kongenes København, Christian (den 11. som vi "døpte" han) var utmerket guide. (Beklager at vi nok en gang var utro Anja).
Han tok oss gjennom årene fra 1600-1800 og vi startet på Amagertorv hvor et av byens eldste hus fremdeles står. Det overlevde de to store bybrannene på 1700-tallet og her bodde Borgermesteren hvis datter var en av Christian 4. elskerinner. Huset er i Hollandsk renessanse hvor de bølgede gavlene er typiske.




Her er et bindingsverkhus som mest sansynlig er bygd i 1730, dvs oppbygd etter den første store bybrannen. Etter den andre i 1795 ble det forbudt å bygge slike hus. Grunnen til at det er så mange vinduer er at lyset skulle slippe inn i produksjonslokalene.


Rosenborg slott og Kongens Have er Christian 4. verk, det var bygd som jaktslott og lå utenfor byen. Nå er det derimot midt i byen, parken brukes flittig av københavnerne og det er selvfølgelig mye turister her også. Akkurat nå er det en skulpturutstilling i parken, noe den passer utmerket til.
I Gothersgate bodde en snekkermester som sto for mye av byggevirksomheten i København på 1700-tallet. Her i bakgården hadde han verkstedet sitt. Vi anbefaler alle som går tur i København, ja i andre byer også, kikk inn i portrom og bakhager.



Her er vi i et strøk vi kaller Wesselbyen, det var i dette området Johan Herman regjerte og her hadde det Norske selskap sine lokaler. Området er på motsatt side av Kongens Nytorv i forhold til Det Kongelige Teatret. Her er det fremdeles bindingsverkshus å se, da vet vi at her har det ikke vært store branner.

Her er den franske ambassaden og det er en skam å se hvor dårlig de vedlikeholder sin eiendom. Huset var bygd som palée til en av de store danske sjøheltene, (større enn Tordenskiold).



Porten til Frederikstaden har flere fine bygninger i en stram ny-klassisistisk stil, den svenske ambassaden bruker et av dem.





Det Gule Paléet som ligger bak Amalienborg brøt kraftig med tolkningen av den ny-klassisistiske stilen som de danske arkitektene sto for. Det kom inn en franskmann med egne meninger, det ble mer pynt og vindusrekkene som skulle være rette ble brutt. Her bodde forresten Kong Haakon som barn dengang da han var prins Carl.




Vi avsluttet turen på Amalienborg Slottsplass ved foten av rytterstatuen av Frederik 5., forresten den dyreste statuen i hele København, laget av en av Frankrikes største skulptører på den tiden.


Så var det på tide med litt mat, det ble smørbrød på Petersborg og det smakte himmelsk.





Tiden går fort i godt selskap og vi måtte bare forte oss til Fyret, siste stopp før Oslo! Vi har skaffet oss dispensasjon fra røykepåbudet, under tvivl. Her var vi også på 17.mai for de som husker bloggen fra den turen. Denne gangen kom vi midt inni en brunsj for syv glade gutter som skulle i Parken for å se Danmark slå Malta 3-0.




Vi rakk båten og vi fikk en rolig stund i vinbaren hvor vi rundet av en perfekt dag med en god flaske Tomasso.
-

onsdag 8. oktober 2008

Salgsprosessen, så langt

Første uka var det én på visning mandag, ingen på tirsdag. Ja, ja det var jo samme dagen som media eksploderte i finanskrisen som faktisk har vært på gang i tre år. Vi satte ned prisen 70 tusen og håpet på mere besøk uka etter. Det kom faktisk to stykker mandagen, men tirsdag var det tomt igjen, stakkars Eystein megler som er helt alene hjemme. Og hver eneste dag våkner vi til nyhetene som forteller om krise, krise, krise!

Uke tre hadde vi begrenset visninga til kun mandag, det hjalp jo veldig, kom ingen første uka og ingen denne uka. Nå har vi satt prisen ned med ytterligere 90 tusen og ny annonse i Boligbladet som kommer ut her i Lillestrøm hver mandag. Vi har hele tiden hatt annonse på finn.no og den har ligget øverst eller som nummer to hele tiden.

I nabolaget er det to andre leiligheter til salgs som kan sammenlignes med vår, vår er noen få kvadrat mer, men nå ser vi at den ene har samme pris som vår. Vi snakket med en nabo her i forgårs og de skal også selge nå og kvier seg veldig med tanke på at de bare får igjen det samme som de ga for den i 2004.

Så er det alle som spør om vi ikke bare kan leie ut istedenfor, jeg vet det er godt ment, men vi har ikke lyst å administrere det og vi vil være nødt til å ta mer husleie enn vi tror noen er villig til å betale.

Nå setter vi vår lit til at media begynner å fokusere litt mer på rentenedsettelse og at statsbudsjettet er positivt for de fleste av oss.

Her er et par bilder fra vår nye leilighet, gardinene er på plass og gemalen har malt soverommet og en stuevegg.


Foran vinduet til venstre skal spisebordet vårt stå. Det er i masivt eik laget etter mål i Bergen i 1912 og vi har arvet det etter Øysteins mormor.



Fargen er lys Toscana og det ble kjempefint. Senga skal leveres neste tirsdag og vi får håpe at Skeidar er mer til å stole på enn Expert. De skulle levere kjøleskap i går, Øystein var på plass kl. fire og forventet at de skulle komme en gang før ti. Men det kom ingen og forklaringa de ga i dag var at de hadde glemt å bestille kjøring! Da hjalp det ikke at det sto på vår kvittering. Var det Expert de sa de var? Men det skal de ha; Elkjøp er ikke bedre, vi har opplevd akkurat det samme der.

-

mandag 6. oktober 2008

På filmpremiere

Anja hadde med kameraet på Iskyss premieren, det var jo ikke akkurat gode lysforhold og det ble litt lang avstand, men her er to smakebiter:


Alle som har vært med foran og bak kamera blir hedret med en rose hver og regisøren takker alle som takkes skal.



Her er hovedrolleinnehaverne Ellen Dorrit Petersen og Aleksander Bukharov.
-

lørdag 4. oktober 2008

Lyspunkt i hverdagen

Det går an å jobbe kveldsvakt når en kommer hjem til dette bordet!
Tusen takk min kjære.
-

fredag 3. oktober 2008

Iskyss

Her er Ridder Knut Erik forran bautaen av seg selv som står på Lillefjellet i Honningsvåg.

Med filmen Iskyss er han tilbake til det han egentlig ville, før han ble heftig og begeistret. Dette er en ekte Jensen film.
Minner litt om Stella Polaris i formen og "språket", ikke riktig så dvelende, men allikevel dvelende nok og ikkeliniærtid skal det være i en god historie. En film som begynner med begynnelsen av historien og slutter med slutten er vel ingen utfordring.

Jeg likte filmen veldig godt, men ble ikke så veldig rørt av kjærlighetshistorien, jeg er nå ellers lettrørt så jeg vet ikke hva det kom av.

Hovedrolleinnehaverne gjorde en fantastisk jobb, deilig å se noen andre enn Ane Pia Torp Tjelta i en norsk film. Ellen Dorrit Petersen er kjempegod, håper hun ikke blir oppbrukt hun også. Hun er med i deUsynlige også denne høsten, men så håper jeg hun går tilbake til Det norske Teatret.

Les gjerne mer om filmen her


-

torsdag 2. oktober 2008

Nordaførr-høstvisa


Trolaus og falsk sto sommer'n og frista
Lova oss liv, men ga oss en høst.
Bjørka står naken alt har ho mista
Sommer'n han for og det finns ikke trøst
Og det e dagen som gir sæ og natta som får
D'e utrygt der veien te fremtida går
Førr vinter'n e våken og vet kor vi bor
Vinter'n e grådig her oppe i nord
Han vil ta fra oss veian vi for
-
Veian e smal og tung å hold åpen
Skipsleia hard når sjøen går kvit
Sånn har vi lært at vinter'n har våpen
Sånn har vi skjønt at han akta sæ hit
Han vil legg stålis rundt elvan så strykan forsvinn
Gjør svart hav og himmel så båtan går inn
Og bjørka står naken i steinfrosse jord
Vi ska kle på oss førr vinter'n blir stor
Han vil ta fra oss veian vi for

Halvdan Sivertsen
-